افتتاح پروژه نوسازی و بازتوانی توربین بخار نیروگاه شهید بهشتی لوشان
نیروگاه شهید بهشتی لوشان ، در سال 1351 به بهره برداری رسید. این مجموعه یکی ازنیروگاههای حرارتی با ظرفیت تولید 360 مگاوات است که شامل 2 واحد گازی 60 مگاواتی و 2 واحد بخار 120 مگاوات میباشد . با گذشت قریب به 5 دهه، از فعالیت مداومِ این نیروگاه، توربین های بخار در شرایط عملکردی مناسبی نبوده ، پره ها و پوسته های توربین در طول زمان، دچار خوردگی و خستگی شده و باعث افت توان تولید واحد های شده است.
افتتاحیه پروژه بازتوانی نیروگاه لوشان با حضور جمعی از مدیران عامل شرکت های تولید برق حرارتی ، مدیران و متخصصین نیروگاه ها ، مدیران توزیع و انتقال برق استان گیلان و مقامات استانداری و همچنین اساتید دانشگاهی روز پنج شنبه مورخ 5/5/96 در استان گیلان برگزار گردید.
مهرداد علی غلامی مدیر عامل شرکت تولید برق حرارتی لوشان در حاشیه برگزاری آیین افتتاحیه پروژه بومی سازی بازتوانی توربین بخار این نیروگاه در جمع خبرنگاران اظهار کرد:
ظرفیت تولید برق واحد های بخاری نیروگاه شهید بهشتی لوشان به دلیل فرسودگی دستگاه ها در سال های اخیر به 40 مگاوات محدود شده بود که با استفاده از توان بومی سازی در جهت بازتوانی توربین بخار، موفق به بازگشت آن به میزان تولید 120 مگاوات اسمی آن شدیم”غلامرضا مهرداد مدیرکل دفتر فنی پشتیبانی تولید شرکت مادر تخصصی برق حرارتی در این برنامه به اهمیت اجرای پروژه های بازتوانی و احیا توان واحد های تولید موجود اشاره داشته و اعلام نمودند که : با توجه به محدودیت های سرمایه گذاری و طولانی بودن زمان اجرای پروژه های احداث واحد های جدید نیروگاهی راه کار برون رفت از کمبود برق در دوره پیک مصرف استفاده حداکثری از توان و احیا توان از دست رفته در واحد های نیروگاهی موجود می باشد.
در این راستا و با توجه به عدم حمایت شرکت خارجی سازندۀ تجهیزات نیروگاهی به دلیل قدمت زیاد تجهیزات ، مناقصه ای در سال 1395 ، توسط شرکت تولید نیروی برق لوشان، برگزار شد. در نهایت در شرایط رقابتی، با حضور رقبای داخلی و خارجی، شرکت مهندسی و خدمات تابا به عنوان پیمانکارِ بازتوانی، انتخاب شد که این کار با استفاده از متخصصان داخلی و بهره گیری از فرایند های مهندسی مجدد و مهندسی معکوس، با کمتر از یک سوم هزینه مشابه طرح های خارجی به مرحله بهره برداری رسید.
علی نیکبخت مدیر عامل شرکت مهندسی و خدمات تابا اعلام کرد:
این پروژه با اتکا به ظرفیتهای موجود مهندسی، پژوهشی ، دانشگاهی و تولیدی در کشور در سه فاز مهندسیی ساخت ، مونتاژِ اجزاء و نصب قطعات بر روی توربین در بازه زمانی کمتر از پنج ماه به سرانجام رسید. و این مهم تنها به مدد برنامه ریزی و مدیریت دقیق پروژه و همچنین پیگیری دستگاه نظارت کارفرما، محقق شده است و از اینرو تابا آمادگی خود را جهت انجام پروژه های مشابه با هدف توسعه بومی سازی ساخت اجزا و قطعات در سایر نیروگاه های کشور اعلام می دارد.
فاز مهندسی این پروژه شامل مراحل مختلف اعم از ،اندازه گیری ابعادِ قطعاتِ مستعمل، و برآوردِ ابعادِ اولیۀ آنها ،آنالیز و تعیین خواص متالورژیکی پره ها و رینگ های مستعمل، تهیۀ مدلهای سه بعدی و نقشه های ساخت ، تدوین دستورالعمل کنترل کیفی و تدوین دانش ریخته گری، شبیه سازی، ذوب ریزی و آنالیز ارتعاشات بوده است . در این مسیر ، تیم فنی و مهندسی شرکت تابا، با همکاری پژوهشگاه فن آوری های نوین دانشگاه صنعتی امیرکبیر، اقدام به تکوین دانش فنی مورد نیاز، در مراحل ساخت کرد.
مجید زارعی عضو هیات مدیره تابا بیان نمود که چالش اساسی در این پروژه، عدم وجود مشخصات فنی و دسترسی به نمونه ای از قطعات بود، که البته در طول زمان و با تعمیرات اساسی و تهیه مستندات مهندسی کار عمملیاتی گردید.فعالیت های فاز ساخت این پروژه، با ساخت مدل های فومی پوسته و رینگ های توربین و همچنین قالبهای آلومینومی پره، آغاز و با انجام عملیات ریخته گری در کارخانه های توانمند داخلی ادامه یافته است بزرگ بودن پوسته ها، حجم مواد مذاب، کنترل خواص مکانیکی، دانه بندی و شکل ساختار متالورژیکی، اهمیت خاصی در اخذ نتایج مطلوب داشته است . منوچهر شاهمیری مدیر پروژه مذکور اعلام داشت :ماشینکاری پوسته ها نیز با وجود ابعاد بزرگ، شرود ها و پره ها ، نیازمند دقت های بالای تلرانسی انطباقی بوده است که کلیه مراحل توسط متخصصین داخلی، انجام گرفته است. مونتاژ قطعات جدید ساخته شده در توربین نیروگاه نیز توسط پیمانکار با همکاری متخصصین شرکت مدیریت تولید برق لوشان در زمان بسیار کوتاهی انجام گرفت.
با اجرای این پروژه دانش بنیان ، توان تولیدِ واحد بخار نیروگاه شهید بهشتی لوشان، پس از انجام عملیات بازتوانی، به توان نامی خود رسیده است.اجرای این پروژه توسط شرکت مهندسی و خدمات تابا ، با همکاری بیش از 20 واحد تولیدی ـ صنعتی داخلی، آزمایشگاههای مرتبط و دانشگاه ، توانست گامی مطمئن در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال، به شمار آید. آقای دکتر حسینی رییس دانشکده مکانیک دانشگاه امیرکبیر دیگر سخنران این مراسم با اشاره به تفاهم نامه همکاریهای پژوهشی این دانشگاه با شرکت تابا اعلام امیدواری کرد که پیوند دانشگاه و صنعت باعث ارتقا توان علمی ، تحقیقاتی و پژوهشی و اقدامات ماندگار خواهد بود.اصغر آقا کوشا مدیر کل بهسازی نیروگاه ها و محیط زیست شرکت مادر تخصصی برق حرارتی در سخنان خود در انتهای این برنامه اعلام داشتند که ” امید است اجرای موفق پروژه بازتوانی نیروگاه لوشان بتواند به عنوان نمونه ای کارآمد، فرهنگ بازتوانی را در سایر نیروگاه های کشور به مدد وجود پیمانکاران توانمند داخلی گسترش دهد.”.